2017. augusztus 16. 02:25 - BölcsAce

Legeslegesleg 1.:Legnagyobb hatású debütáló album

link.jpg

Linkin Park-Hybrid Theory(2000)

 

     A Linkin Parkot szerintem minden ma Európában,vagy az USA-ban élő 15-55 éves ember ismeri a Hybrid Theory című első albumukkal egyetemben, hiszen melyik mai 20-30 éves ne tudná eldúdolni az In The End-et vagy a Crawling-t?! Ismertségüket tovább növelte az énekes, Chester Bennington nagy vitákat kavaró öngyilkossága és ezzel rengeteg rekordot megdöntöttek, elcsépelt szavakat használva rocktörténelmet írtak. Na de valóban most, 2017-ben írtak történelmet? Nem lehet, hogy ezt már jóval korábban, egy szimbolikus évben tették meg még fiatal pályakezdő zenészekként amikor még kevesen ismerték őket? Nézzük meg alaposabban a banda és a debütáló album történetét, hogy a szokással ellentétben választ adhassunk a költői kérdésre!

     1996-ot írunk. A grunge már halott, a heavy metal már régimódinak számít, a punk sem a régi már. Akad egy két reményekkel kecsegtető új banda, de valljuk be, aki ekkor volt középiskolás zenei téren nehéz dolga volt. A nagyobb neveket az idősebb korosztály már kisajátította, agyonhypeolt fiatal rockbandából pedig nem volt olyan rengeteg, akik pedig voltak azok kevés újdonságot hoztak a zenébe. ilyen környezetben határozta el Mike Shinoda, a későbbi Linkin Park rappere két társával(Brad Delson,Rob Bourdon), hogy zenélésbe kezd. Amikor az iskola befejeztével sikerült magukhoz csábítani Joe Hahnt és Dave Farrellt megalakult a Xero nevű együttes. Mivel Shinoda csak a rap részekért felelt így bevettek egy Mark Wakefield nevű énekest, akivel nem startolt túl sikeresen a banda. A reménytelenség és az egy helyben topogás miatt a banda hamarosan elkezdett szétforgácsolódni, amit csak az új énekes Chester Bennington 1999-es belépése akadályozott meg és az, hogy a banda megkapta a jóval fantáziadúsabb Hybrid Theory nevet.

     A sima út a sikerhez azonban még mindig a bandától távol helyezkedett el, hiszen nemsokára kiderült, hogy akárcsak a Xero a Hybrid Theory is egy foglalt név már a zeneiparban. Természetesen ez nem akadályozta meg, hogy a banda még 1999-ben kiadja a demóját Hybrid Theory EP címmel. Tehát a banda egy  demóval a háta mögött 0 ismertséggel komoly döntés előtt állt: Mi legyen a sorsuk és mi legyen a nevük? A név végül mint kitalálhattátok Linkin Park lett, a banda sorsáról pedig úgy döntöttek a tagok, hogy a csapat útja a csúcsra fog vinni. Természetesen az EP-n hallható kevés dal nem volt elég egy teljes albumra, így rá kellett kapcsolniuk, hiszen egy új banda mikor is debütálhatna stílusosabban, mint 2000-ben! Végül a sietség kifizetődött és még a minőség rovására sem ment, hiszen 2000 október 24-én kiadták a Hybrid Theory névre hallgató lemezt és innentől már minden simán ment.Vagy mégsem?

     A legendás album kezdetben sokakban kétségeket ébresztett, ugyanis a "régi motorosoknak" nem tetszett, hogy pár fiatal srác akiken se bőrcucc, és még sörényük sincs a régi metalt megszégyenítő lendületű és erejű zenét csináltak amibe ráadásul belekeverték a négerek zenéjének is csúfolt rapet. Persze mint oly sokszor itt se csak az egyik fél volt hibás, a raperek ugyanúgy átkozták Mike Shinodát, ezt a még csak nem is néger rappert aki összeáll hörgő, sikoltozó vadállat rockerekkel. Ez a sokkoló zene az újdonsága miatt meg is kapta a nu metal jelzőt, amiben a nu a new(új) eltorzított alakja. És a kulcsszó tényleg a new volt. A Hybrid Theory annyira új és formabontó volt, hogy az embereknek ha tetszett ha nem, elkezdték venni mint a cukrot, így röpke egy év alatt 4.8 millió példány kelt el belőle. A mainstream média hasonlóan reagált. Nem tudta mit szóljon az albumhoz így végül elhalmozta díjakkal, hiszen a zenei médiára oly jellemző ódzkodott az újdonságoktól, de a tömeg előtt fejet kellett hajtania. A Linkin Park ennek köszönhetően egy Grammyt és az MTV két saját díját zsebelhette be, a jelöléseket nem is számolva.

     A menedzserek persze az addig ismeretlen bandában meglátták a hatalmas vagyon lehetőségét, így azt tették ami nekik és a Linkin Parknak egyaránt a legjobb volt:maximális fokozatba kapcsolták a bandát minden téren. Sorban jöttek a szerződések, hogy az album egyik-másik dala filmek zenéje lehessen, készültek a klipek, szám szerint 5(Ritka,hogy egy albumhoz 1-2-nél több klip készül), melyek közül az In The End és a Crawling klipje lett a legismertebb, de a legfontosabb változás a csapat életében a turnézás jelentette. A kis klubkoncertek a családnak és a barátoknak már a múlté volt, már a nagy Ozzy hívta őket meg az Ozzfestre, sőt egy saját turnéra is volt lehetőség, ahol a Linkin Park ismert rapperekkel lépett fel, mint például Snoop Dogg. A turnék végével mondhatni befejeződött Hybrid Theory története, ezek után a banda már a Reanimation címet viselő remixlemezre és a  Meteroa előkészületeire koncentrált, így célszerű, ha mi is más dologra tereljük a figyelmünket, nevezetesen a Hybrid Theory zenei részére.

     Mitől lesz jó egy album? Az egyéni hangzástól és a valódi tartalmasságtól. Mitől lesz a mainstream közönség által kedvelt egy jó album? A popsongokra jellemző kliséktől. Mitől jó a Hybrid Theory? Attól,hogy képest ezt a látszólagos ellentmondást feloldani. Ha megnézzük az album dalai érzelemből ihletettek és nem nyers logikával próbál rávezetni egy problémára. Chester láthatóan saját gondjait énekli ki minden dalban akárcsak egy popzenész, azonban itt az érzelmek valódiak, nem felszínesek és pont ezért nem simogatják a hallgatót lágyan, hanem a lelkébe vájnak gyors váltásokkal, hangos üvöltésekkel és a hirtelen felbukkanó rapbetétekkel. Van itt szó reménytelenségről, elromlott kapcsolatról, lázadozó szerelmesről és sok más hasonlóról. Paradoxon, hogy minden dal kapcsolódik egymáshoz Chester érzelmi lényében, mégis minden dal teljesen különböző dolgot mond el különböző hangzással, az viszont dupla paradoxon, hogy ennek ellenére mégiscsak minden dal olyan "Linkin Parkos" és mind lendületes. Kicsit kockázatos lépés is volt ez a banda részéről, hiszen  a akkori gyakorlat szerint a hallgatónak kellett volna hagyni egy kis lágy zenével kísért szünetet az album közepén  a két zúzós végpont között. Ezzel szemben a Linkin Park szinte pihenőt sem ad, végigzúzza a 38 percet és csak a végén a Cure for the Itch két és fél percére enyhül meg picit.

     Ezek után végre ideje a tárgyra térni, hogy miért is olyan nagy hatású ez az album, miért is érdemli meg a legnagyobb hatású debütáló album címet. A válasz egyszerű és mégis komplex: Mert csak. Jelen esetben ez nem egy ovis dacos válasza, hanem egy valódi érv, hiszen annyi szempontból ütött hatalmasat a Hybrid Theory, hogy azt megszámolni se lehet, de mégiscsak álljon itt pár: Sok-sok tízezer ember kezdett rockot hallgatni a Linkin Park hatására. Az emberek megismertek egy teljesen új stílust. A rockerek és a rapperek már nem ősellenségek voltak, hanem együtt mentek el a kedvencük koncertjére és közben szinte vérre menő vitákat folytattak, hogy Bennington vagy Shinoda teszi igazán jóvá a Linkin Parkot. A Crawling klipjének hatására ezernyi férfi vallotta be magának, hogy basszus mégiscsak dögösek ezek a darkos piercinges csajok. Szintén a Crawling klip hatására sok-sok srác szőkítette ki a haját és/vagy kezdte el tüskésre zselézni. Rengeteg szigorúan nevelt fiatal lélegzett fel, hogy attól, hogy a szülei miatt nem vehet fel szegecses bőrcuccokat és nem lehet hosszú haja, attól még lehet ugyanolyan kőkemény metálos. Tömegnyi lelki beteg ember tanulhatta meg Chestertől, hogy ha bánt valami nem összekuporodva kell sírni nyálas zenéket hallgatva, hanem a Linkin Parkot bömböltetve ki kell üvölteniük magukból a fájdalmat. Végszóként pedig álljon itt az, hogy sajnálatos módon mint kiderül pont Chester felejtette el legjobban azt amit tanított, hiszen legújabb albumain már az őszinte, lélekből feltörő üvöltés helyett marketingesek és dalírók által kiszámolt kliséket kaptunk, így egy újabb legendát emésztett el saját bánata,úgy járt ahogy a nagy emberek sokszor szoktak: Milliókon segített, de magán nem tudott, családjának pedig csak az őt felváltó ürességet hagyta hátra.

A Hybrid Theory dalai(rákattintással meghallgatható mind):

Papercut

One Step Closer

With You

Points of Authority

Crawling

Runaway

By Myself

In the End

A Place for My Head

Forgotten

Cure for the Itch

Pushing Me Away

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsace.blog.hu/api/trackback/id/tr712751644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása