2017. augusztus 15. 23:36 - BölcsAce

Youtop 1.:PamKutya

pam.jpg

     Sok olyan Youtuber  ismert, aki a kezdeti profiljának hamar hátat fordított és egy teljesen más műfajban találta meg a számításait. Az ilyen hirtelen váltásnak számtalan oka lehet. Van aki puszta lájkéhségből, van aki pont a mainstreammé válás elkerülés végett vált, de ismerünk példát arra is, hogy valaki áttér az őt valójában érdeklő témákra a korábbi karrierje népszerűségének ellenére is(például FreddyD). A csatornájuk profilját radikálisan átalakító videókészítők közül pedig az egyik legismertebb vitathatatlanul PamKutya.

     Pamék története 2010 nyarára nyúlik vissza, amikor is a még ismeretlen csatornára kikerült egy nem túl jó felbontású és nem is túl humoros videó Pamról, a kutyáról aki gazdája tolmácsolásában bemutatja otthonát és mindennapi életét. Ezt még elég sok, egyre javuló minőségű és humorú rész követte, a 21. részben pedig megmutatkozott a csatorna készítőinek zenei paródiákhoz való tehetsége. MC Pam és MC Csirke dala jó paródiája volt a gengszter rapnek, felvonultat minden tipikus klisét, az agresszió dicsőítésétől kezdve a zenész állandó önmagára való hivatkozásáig.

    Nem sokkal ezután( 25. rész) pedig megtörtént a nagy váltás, ugyanis a legelső Pam rész után alig több mint egy évvel felkerült a csatornára egy zeneparódia. A kifigurázás alanya pedig az addigra már majdnem feledésbe merült VV Béci borzalmas dala volt. Sokaknak egyből az Irigy Hónaljmirigy ugrott be a paródiáról, azonban a szemfülesebbeknek már itt feltűnt  a két csapat közti fő különbség: Míg az IHM gyakran teljesen téma nélküli szövegeket és csak arra figyel, hogy a szótagszám és a hangzás passzoljon az eredetivel, addig Béla és Pista(a PamKutya triójának két emberi tagja) ügyeltek rá, hogy alkotásuk kellően aktuális és kritikus legyen. A dal témája a celebek lájkvadász viselkedése lett,ami adta magát VV Béci kapcsán, és ennek, valamint az eredeti dal ismertségének köszönhetően a PamKutya csatorna első, egy létező szám zenei alapjait használó paródiájuk nagy sikert aratott( a videó nézettsége mára meghaladja a 4.300.000-et). Az áttörést jelentő videó azonban még messze állt a legújabb alkotásoktól. Az ének néhol kicsit hamiskás, a klip még kezdetleges, viszont ami már ekkor is jelen volt, az a jól adagolt humor.A VV Béci - A legnagyobb PARÓDIA! minden poénja és újító megoldása természetesen nem írható le, de a dal címére kattintva átélhető.

     A hirtelen jött siker megrészegít, ahogy a mondás tartja, de  Béla és Pista bebizonyította, hogy ez nem mindig igaz. Nem csak országos, de világviszonylatban is előkelő nézettségüket nem használták fel egy manipulatív vállalkozás felépítésére, mint Tibiatya és a minőségből sem adtak alább, mint az IHM és ez dicséretes. Az pedig még inkább, hogy még csak hátra se dőltek a hírnév mámorától, hanem egyre tovább fejlődtek. Bár ez a fejlődés az aranyos kutya, Pam szinte teljes kizárásával járt, de megérte, ugyanis a két youtuber nem csupán a hangját képezte már a fülnek kellemes szintre, de a klipkészítés minden trükkjét megtanulva a legnagyobb magyar bandákat megszégyenítő képi anyagokat állítottak össze. A klip és az énekhang vizsgálgatása azonban olyan, mintha a diónak csak a külső csonthéját vizsgálgatnánk az igazi értéket jelentő belsőt figyelmen kívül hagyva, tehát ideje rátérni arra ami a "csak" jó első paródiájuk utáni próbálkozásokat zseniálissá tette. A képzeletbeli dió belsejében pedig a dalszövegek vannak, melyek főként a mai Magyarország problémáit mutatják be. Szó van itt alkoholizmusról, a játékszenvedélyről, a fiatalság telhetetlenségéről, az ész nélküli kölcsönfelvételről és legutóbbi művükben a rendőrség gyorshajtókhoz való viszonya is terítékre kerül. Ezek mind olyan témák, melyekről rengeteg többdiplomás szakember mond véleményt heti rendszerességgel és ír változó színvonalú tanulmányokat róluk, de mind a nyilatkozatok mind a tanulmányok hosszadalmasak, kevéssé lényegre törők, ráadásul nem rímelnek, így az átlag emberhez nem érnek el. Ezzel szemben Pamék videói nem egyszer kilencmilliós(!) nézettséggel mutatnak be egy-egy témát, kiemelve annak lényegét és így a popzenék nyálkás rózsaszín burkában gondolatébresztő rímeket juttatnak be több millió ember fejébe. Például a borzalmasan felszínes Despacito remek paródiájával a valaha készült talán legjobb görbe tükröt mutatták a rendőrök arcába.

     A népszerű és mégis minőségi videók alkotója elkerülhetetlenül szembesül előbb utóbb azzal, hogy a rajongók már nem csak az új videót várják türelmetlenül, hanem egyre többet meg akarnak tudni a hirtelen hírességgé vált ember magánéletéről is, ezzel elérve azt az érzést, hogy kicsit nekik is közük van a sikeres karrierhez. Ez a jelenség már párezres nézettségű youtubereknél is jelentkezik, szóval hatványozottan elkerülhetetlen volt ez Paméknál. A csatorna kezdeti időszaka végig Pam életével foglalkozott, így azt nem is igényelte annyira a közönség, na de mi van Pistával és Bélával? Kik ők? Miket csinálnak szabadidejükben? Mi az élettörténetük? Oldalakon lehetne sorolni még a nekik feltett kérdéseket és soha többet nem készülne videójuk, ha minden kérdésre egyesével válaszolnának, ezt ők is tudták elég hamar, így 2016 februárjában útnak indították legújabb videósorozatukat, a Pamkutya kalandokat. Az eddigi 15 kalandozós videójuk mindegyikében valami különleges dolog történik a két jó baráttal és videós társsal. Vagy valami népszerű helyre mennek el(foci VB), vagy egy ismert híresnek mondható emberrel találkoznak és csinálnak vele érdekes dolgokat, vagy pedig valami extrém kalandban vesznek részt, mint a tankvezetés.

     Jelenleg tehát ez a PamKutya youtube csatorna rövid története és jellemzése. Már eddigi teljesítményükért is bőven méltóak az elismerésre és arra, hogy akár a tíz legjobb magyar youtube csatorna közé sorolja őket bárki ízléstől függetlenül, de ahogy őket ismerem ez még csak a kezdet. Ha eddig nem gyakorolt rájuk negatív hatást a népszerűség és közvetlen, mégis szerény videósok tudtak maradni, akkor ezután is ez lesz rájuk jellemző jó eséllyel, az egyre minőségibb és szórakoztatóbb videóikat látva pedig csak két kérdés fogalmazódhat meg a csatorna követőiben:

Van-e felső határa a zeneparódiáknak és, ha igen akkor Pamék hány rész múlva érik azt el?

Ha angol nyelvterületen születnek, akkor vajon hány százmilliós nézettségük lenne?  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsace.blog.hu/api/trackback/id/tr3212750802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása